Искате ли да прекарате тази година Вашата ваканция в родната страна, шофирайки през различни пътища със завои, пътувайки в провинцията или посещавайки красиви дворци или интересни забележителности? Звучи прекрасно! Но това, което е страхотно преживяване за някои, може да бъде неприятно за други, особено за децата. Това вече е история. От сега нататък всичко може да бъде различно. Предлагаме Ви няколко изпитани съвета, за да Ви помогнем да се справите с чувството на дискомфорт при пътуване в кола, автобус, самолет или кораб.

Ваканцията в провинцията все още е много популярен начин да се забавляваш през свободното си време и да опознаеш по-добре своята родина. Със сигурност има много интересни места, които не сте посетили. Между всички тези красиви дворци, великолепни крепости, величествени планини, мистериозни гори или исторически градове има доста километри криволичещи или неравни пътища. Как да пътувате, без да Ви става лошо?

Нетипичният пътник

„Кинетозата“ или още известна като „морска болест“ е неприятно състояние, което се наблюдава когато мозъкът получава противоречива информация от сетивата. Много често този феномен се наблюдава когато пътуваме с кола, автобус, кораб или самолет. Но понякога дори полюшване или качване на въртележка е достатъчно да предизвика тази неприятна ситуация. Как се проявява болестта на пътуването вероятно е известно на всеки, тъй като всеки я е изпитвал.

Вие чувствате, че Ви се гади, замаяни сте и се потите обилно. Ако това състояние продължава по-дълго, може да се наблюдава и повръщане.

Как се развива „морската болест“ и защо притеснява само някои хора?

Отговорен за това е малък орган в нашето вътрешно ухо, т. нар. вестибуларна система. Нейната функция е да информира мозъка за позицията на главата, на цялото тяло и да ги поддържа в баланс. Ако този център е свръхстимулиран, на нас започва да ни се гади. Как се случва това? Представете си, че седите на последната седалка на кола или автобус и пътувате по неравен и осеян с дупки път към Вашата дестинация за почивка. Вестибуларният апарат получава много информация: Първо съобщава, че автобусът тръгва – първо движение. За да се разсеем, ние гледаме минаващите покрай нас околности през прозореца. Въз основа на визуалните знаци мозъкът получава грешна информация, че нашето тяло се движи настрани – второ движение. Ако пътят е наистина неравен, тази система регистрира, че се движим периодично нагоре и надолу – трето движение. Тогава се появява гадене, тъй като нашият мозък едновременно получава прилив от противоречива информация и не може да отдиференцира, коя е вярна и коя не.

Но защо само на Вас Ви се гади, докато останалата част от семейството щастливо си хрупа чипс или чете книга докато пътува? От една страна това може да бъде генетично обусловено и Вашето вътрешно ухо е възможно да е по-чувствително от това на другите. Но е възможно Вашите приятели или членове на семейството по-често да страдат от това неприятно усещане и вече да са свикнали с това. Децата често са по-чувствителни от възрастните и е по-вероятно да им става лошо в кола или автобус. Учудващо е, че те обикновено се справят много добре с каране на колички и люлеене в люлки – писъците и крясъците на ентусиазъм го доказват.

Добре дошъл стомашен комфорт

Ако страдате от гадене при пътуване, опитайте тези няколко съвета за успешно пътуване.

  • Изберете подходящо място: местата в близост до шофьора са с по-малко вибрации
  • Облечете проветриви, леки и удобни дрехи, това ще предотврати евентуално прегряване
  • Винаги гледайте напред по посока на движението и не гледайте встрани през прозореца. Фиксирайте се върху хоризонта, това елиминира грешната визуална информация при движения встрани
  • Смученето на бонбони или дъвкането на дъвка е разсейващо и държи ангажиран Вашия стомах.
  • Отваряйте прозорците, за да влиза свеж въздух, докато пътувате.
  • Ако е възможно, сменяйте често позицията си. Ако има възможност полегнете – това ще помогне.
  • Затворете очите си: това премахва подвеждащата информация при движение настрани. Никога няма да Ви прилошее и да Ви се гади, докато спите.
  • Подлагайте се периодично на ситуации, в които може да Ви се гади. Вашият организъм постепенно може да свикне с тези натоварвания.
 

Как да оцелеем когато пътуваме с деца

Предлагаме Ви още няколко съвета за родители с деца, на които им се гади при пътуване. Винаги е добре да сте подготвени за Вашето пътуване. Не забравяйте да вземете торбички за повръщане. Избършете лицето на детето с мокра кърпичка преди пътуването или със суха кърпичка, намокрена с вода. Това ще го освежи. Пригответе леки снаксове като солени сладки, кифлички без пълнеж или плодове. Обикновено е по-добре да се пътува нощем. Ако пътувате през деня, планирайте по-дълги почивки през регулярни интервали, така че децата да могат да си поемат въздух, да изпуснат парата и да си изпънат краката.

Подходете към пътуването без стрес и без времеви натиск. Планирайте малки екскурзии, като напр. посещение на игрална зала или музей, дворец или обсерватория по време на Вашето пътуване. Не забравяйте да вземете със себе си любимите играчки на Вашето дете, както и CD-та с приятни песнички или приказки. Организирайте забавни логически игри, за да отвлечете вниманието на детето от пътуването. Това ще направи дългото пътуване по-приятно за всички.

И накрая, но не на последно място

Искате да играете на сигурно и не искате Вашето пътуване да се превърне в неприятно изживяване както за Вас, така и за децата Ви? Тогава се уверете, че винаги носите продукт, който да Ви помогне. Препоръчваме Ви хранителната добавка Antimetil, която съдържа екстракт от джинджифил, стандартизиран до 10% джинджероли, която трябва да приемете 30 мин. преди път. Antimetil използва природната сила на джинджифила и подпомага стомаха по време на пътуване. Джинджифилът спомага за поддържане комфорта по време на пътуване с превозно средство. Antimetil няма неприятен седативен ефект, таблетките или таблетките за смучене не довеждат до сънливост и разфокусираност. Той е безопасен и има бързо действие. Таблетките се прилагат при деца над 3 години, а таблетките за смучене при деца над 4 години. Двете форми са подходящи за приложение при бременни и кърмачки.

Antimetil – Щастливи отново със спокоен стомах!