До 90% от хората са страдали поне веднъж в живота си от т.нар. „кинетоза“ или „морска болест“ -  дискомфорт, причинен при пътуване с превозно средство (кола, кораб, самолет). Това често се наблюдава в детска възраст и може да се влоши при възрастните. Възможно е внезапно да Ви прилошее на любимата Ви люлка или когато пътувате с автобус. Какво точно се случва във Вашия организъм по време на „кинетоза“? Как се проявява и как можете да се справите с нея?

Какво се случва във Вашия организъм, когато имате морска болест или Ви прилошее по време на път?

Морската болест е много неприятно състояние, което се наблюдава когато мозъкът получава объркана информация от сензорните органи. Когато седим в движеща се кола, организмът изпраща следната информация: Аз си почивам и не се движа. Но вътрешното ухо – там се намира нашия чувствителен център на баланса – регистрира движения и отговорно препраща информация към мозъка. Мозъкът не може да разбере коя информация е правилна. Резултатът е сензорен конфликт с появата на определени симптоми – гадене, повръщане, световъртеж, сърцебиене и др. По-вероятно е децата да страдат от гадене и повръщане по време на път, докато на възрастните по-често им прилошава когато са на въртележки, люлки и други подобни атракции. Обратно, децата понасят подобни атракции без никакви проблеми.

Болест на пътуването без да сте на път?

Да, това е възможно. Кинетозата не е задължително да се появи само при пътуване. Може да се получи обратното. В ситуации, в които не се движим, но очите ни следят движението наоколо, може да започне да ни се гади. Представете си, че стоите на мост и гледате течащата долу под краката Ви вода, и започва да Ви се гади или да Ви прилошава. Може да започне да Ви се гади също и ако играете компютърна игра, която стимулира шофиране на кола или летене със самолет.

Как се проявява морската болест в кола, автобус или самолет

Всеки, който някога е изпитвал кинетоза, би се съгласил, че не е много приятно състояние. Най-честият, класически симптом е гадене или повръщане. Кинетозата може да бъде съпроводена с главоболие, студена пот, замайване, бледност и обилно образуване на слюнка. Децата с морска болест, които не могат да дадат точна информация за състоянието си, често са раздразнени, плачат, прозяват се и отказват да ядат техни любими храни. Интересно е, че шофьорите никога не страдат от кинетоза. След като те предоставят на някой друг да шофира, на тях също може да им прилошее на мястото до шофьора, дори и след няколко километъра.

Предлагаме Ви няколко съвета, които се отнасят до стомашния комфорт по време на път

Ако Вие пътувате с автобус или влак и сте абсолютно сигурни, че Вашето пътуване може да доведе до неприятен инцидент, по-добре е да седите по посока на движението. Седнете на място отпред, до или зад шофьора. Първо там има по-малко вибрации, Вие можете да гледате право напред, да гледате заобикалящата среда и да се фиксирате в хоризонта. По-добре е да не гледате навън през страничния прозорец. Ако пътувате с влак e по-добре да си намерите място близо до пътеката, за да можете да запазите Вашето чувство за баланс. Предимството при пътуване с автобус или влак, в сравнение с шофиране на кола, е че Вие можете да се разхождате и да забравите за гаденето.

Ако пътуватe със самолет е по-добре да си намерите място, по-близо до крилата, тъй като движенията на самолета там са по-малко изразени. Опитайте се да намалите стреса от непознатата ситуация с помощта на техника за релаксация или се разсейте с музика или филм.

Когато пътувате с кораб, движенията са най-слаби в средата на кораба. Опитайте се да стоите там, ако това е възможно. Отидете на палубата или намерете място до прозореца, защото това ще Ви помогне да не получите морска болест, за да може погледът Ви да блуждае далеч над хоризонта или да го фиксира.

Количеството има значение

Когато мислите за хапване и храна, имайте предвид, че празният стомах не обича пътуването, както и препълненият.  Вземете със себе си достатъчно вода или кола, както и дребни снаксове. Ако имате склонност към морска болест, по-добре е да не четете по време на Вашето пътуване. Избягвайте да гледате надолу във Вашия компютър или телефон. Много е добре да поспите по време на пътуването – когато сте заспали, със сигурност няма да Ви се гади. Децата, на които се отвлича вниманието с вълнуващи истории, забавни игри или пъзели, ще пристигнат по-спокойни.

Какво наистина помага на Вашия стомах при пътуване? Имайте предвид Джинджифил!

Можете да направите няколко неща преди началото на Вашето пътуване, за да се предпазите от неприятни ефекти. Започнете Вашата ваканция добре отпочинали и следвайте няколко прости правила, така можете да се предпазите от дискомфорт при пътуване или най-малкото да го намалите. Едно от тях е да се доверите на силата на природата.

Искате ли Вашият стомах да бъде под контрол, използвайки природни продукти? Тогава се доверете на джинджифила. В Аюрведа джинжифилът е бил използван преди хиляди години за подпомагане на нормалната функция на стомаха. Той може да бъде много надежден при поддържане на чувството за комфорт при пътуване с транспортно средство. Много е важно да се обърне внимание на правилната дозировка, така че джинджифилът да има ефект. Опитайте  хранителната добавка Antimetil, която използва природната сила на джинджифила. Екстрактът на джинджифил в тези таблетки  е с концентрация от 10% джинджероли като активна съставка и подпомага стомаха и също може да Ви помогне с умората при пътуване. Той не предизвиква сънливост и не понижава Вашата реактивност. Поради това Antimetil се препоръчва без притеснение при всички възрастни и деца над 3 години, както и при бременни жени.

Добре е да се знае: Да се пътува е същото като да се кара колело или като да учиш математиката. Упражнението води до съвършенство. Колкото повече пътуваш, толкова по-рядко ти прилошава. Но не забравяйте за продукта Antimetil. Опаковката е удобна и може да се носи навсякъде.

Antimetil – щастливи отново със спокоен стомах