Бременността е много специален и важен период от живота на всяка жена: едно малко същество расте в теб.

По-неприятно през този период е гаденето и повръщането, което се среща при 90% от всички бъдещи майки в ранната бременност, основно през първия триместър.

Какво представлява „сутрешното гадене“?

Терминът „сутрешно гадене“ е неприятно усещане, свързано с гадене и повръщане по време на бременност. „Сутрешното гадене“ е остарял термин, тъй като гаденето може да се появи по всяко време на деня и нощта, не само сутрин. Гаденето и повръщането по време на бременност се наблюдава при 94% от бременните жени. Наблюдават се леки, средно-тежки и тежки симптоми.

Независимо от степента и тежестта на гаденето по време на бременност, то може да има негативен ефект върху качеството на живот и да Ви попречи да работите, да водите нормален социален живот и да се грижите за другите си деца и семейството. Обикновено тези симптоми бавно изчезват между 16 и 20 седмица. Някои жени имат по-често гадене по време на бременността, в сравнение с други. Докато гаденето по време на бременността трудно може да се предвиди, жени, които са имали такъв проблем при предишна бременност, е много вероятно отново да имат гадене и при следваща бременност.

Гаденето по време на бременност опасно ли е за плода?

Кратък, но успокояващ отговор: Не. Независимо, че гаденето по време на бременност може да бъде неприятно и стресиращо, няма проучвания, че то може да навреди на Вашето неродено бебе. Гаденето може да окаже влияние върху избора Ви на храна. Вие и Вашето бебе имате нужда от непрекъснат източник на редица хранителни вещества чрез храната, с която се храните. Много важно е да се избягва обезводняване при честото повръщане, затова се опитайте да пиете течности, колкото може повече. Ако повръщатe и не можете да задържите вода, Вие трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар.

Може ли гаденето по време на бременността да стане тежко

Да. Повечето жени, които имат гадене по време на бременността, обикновено имат гадене за кратко време всеки ден и повръщат един или два пъти дневно. Възможно е развитие на тежка форма на гадене и повръщане по време на бременност. При 3% от бременните жени гаденето и повръщането се превръща в хиперемезис гравидарум. Това е когато гаденето продължава няколко часа всеки ден и се наблюдава по-често повръщане, така че Вашият организъм не получава достатъчно течности или хранителни вещества. В този случай Вие се нуждаете от лечение от специалист.

Какво предизвиква гадене по време на бременност?

Гаденето по време на бременност може бъде предизвикано от различни неща: тежки, остри и натрапчиви миризми, миризма на кафе, консистенцията или дори вида на определена храна, полъх на парфюм, мисълта за специфична храна, бързото движение или люлеенето при пътуване с превозно средство.

По време на бременност някои жени стават по-чувствителни към силни миризми на храна. Ако определени миризми Ви притесняват, помолете близките Ви да приготвят храната, ако това е възможно или избягвайте да готвите. Можете да засилите вентилацията във Вашата кухня като отворите прозорците, за да излезе дразнещата миризма при готвене. Студените храни миришат по-малко от горещите храни и могат да бъдат по-апетитни и по-малко дразнещи.

Защо се появява гадене по време на бременност?

Причината за гаденето по време на бременност все още не е разгадана, но се смята, че комбинация от физични и метаболитни фактори играе важна роля, включително високите нива на хормони като естроген, флуктуациите в кръвното налягане и промените във въглехидратния метаболизъм. Друга теория е, че гаденето е защита на организма срещу субстанции, които могат да засегнат развитието на плода.

Рискови фактори за гадене при бременност

Хормоналните промени през първите 12 седмици от бременността вероятно са една от причините за появата на гадене при бременност. Може да съществува риск за Вас, ако имате семейна обремененост с гадене и повръщане, ако очаквате близнаци, ако сте имали такива симптоми при предишна бременност или ако Ви е първа бременност и ако обикновено Ви става лошо в кола, влак, автобус или самолет. Има повишен риск от гадене, ако сте имали преди време мигренозно главоболие или ако сте стресирани.

Овладяване на гаденето при бременност

Гаденето може да съпровожда цялата Ви бременност. Няма средство за бърза помощ при всяка жена, но Ви предлагаме няколко съвета за намаляване на симптомите:

  • Яжте солети или обикновени сладки бисквити преди да станете сутрин от леглото
  • Винаги дръжте близко до себе си солети или дребни сладки
  • Добрата закуска e много важна, за да се избегне вълчия апетит
  • Избягвайте мазни, пържени и много люти храни или храни, в които се съмнявате, че могат да предизвикат гадене
  • Яжте малки порции през целия ден, тъй като празния стомах може да доведе до гадене
  • Пийте толкова, колкото Ви се пие – неподсладени, негазирани напитки
  • Почивайте си повече, движенията могат да влошат състоянието Ви
 

Джинджифилът е доказана помощ от природата

Бременната жена с гадене може да опита също природния продукт джинджифил. Той се свързва с нормалата функция на стомаха при ранна бременност. Благоприятният ефект на джинджифила е известен от древни времена, бил е използван като подправка и като билка за подпомагане функцията на чревния тракт. Бил е използван също в Аюрведичната медицина преди хиляди години. Поради неговия профил на безопасност, джинджифилът все още е част от официалните насоки в много държави за помощ при гадене в ранните месеци от бременността.

Antimetil – природен продукт с бърз ефект и висока ефективност

Ако търсите джинджифил под форма на таблетки в оптимално количество и качество, ние Ви предлагаме Antimetil под форма на таблетки и таблетки за смучене. Този продукт използва  природната сила на джинджифил за подпомагане на гаденето през първите месеци от бременността. 1 таблетка Antimetil съдържа 50 mg екстракт от джинджифил, стандартизиран до 10% джинджероли. Това съответства на 500 mg прах от джинджифил, което е точно препоръчваното количество за оптимален ефект при бременни жени и деца до 12 години. Допълнително продуктите Antimetil са безопасни, с бързо действие и не предизвикват сънливост.

С Antimetil се радвайте на приятните моменти на Вашата бременност и се сбогувайте с гаденето!