Много хора обичат да прекарват лятната си ваканция в каравана, палатка или бунгало около вода, в провинцията или в планината. Ние всички знаем: където има къмпинг, там има и барбекю. По време на ваканция ние обичаме партитата и употребяваме по-често алкохол. Наслаждаваме се на нездравословната храна от грила, от щандовете за наденички или в ресторанта. Нека да бъдем честни: през тези дни от годината много от нас си позволяват по-често иначе забранени деликатеси. Но как влияе това на Вашето храносмилане?

Голямата мода: Къмпингите

Има много къмпинги в нашата страна, повечето от тях са изцяло пълни през цялото лято. Най-добрите от тях са абсолютно сравними с хотелите или комплексите по отношение на инфраструктура, обслужване и ресторанти. Къмпингите вече не са само за хора, които не могат да си позволят скъпа ваканция. Много хора искат да прекарат ваканцията си, колкото е възможно по-близо до природата – в гората, в планината или близо до вода.

Тежка работа за стомаха

За много семейства къмпингът е неразривно свързан с барбекюта и прием на нездравословна храна. Разбира се, за няколко дни няма проблем. Но понякога това „веднъж годишно“ може да се превърне в проблем. Ако ние се храним здравословно през годината и не прекаляваме с пържени и мазни храни, нашето храносмилане не е свикнало на толкова тежка работа. То може да страда и понякога дори да реагира бурно. След продължително преяждане можем да почувстваме стомашен дискомфорт, който може да включва гадене, повръщане, продължителни болки, куркане на червата или диария.

Как да разберем кога храната е в достатъчно количество?

Когато нашият стомах е препълнен, той изпраща много ясни сигнали: ние усещаме тежест, неприятно усещане за пълнота, може би коремна болка, жажда, умора или летаргия. Друг симптом, че храносмилателния тракт е претоварен, може да бъде повишеното изпотяване. Може би трябва да си починете и да разхлабите колана на панталона си – но моля, не се подавайте небрежно на желанието си да ядете още и обърнете внимание на сигналите от Вашия организъм.

Освен всички тези сигнали, центровете на ситост и глад се намират в хипоталамуса в нашия мозък. Мозъкът получава и излъчва сигнали от храносмилателния тракт като разширение на стомаха, повишаване на вътрешната температура или съдържанието на различни субстанции като допамин, глюкоза или аминокиселини. В резултат на това нашият мозък стимулира или потиска активностите на центровете на ситост и глад. Как функционира това? Нашият стомах се разширява след прием на храна. Само няколко минути по-късно центърът за ситост получава сигнал от стомаха, че сме изяли нещо. В резултат на това стомашно-чревният тракт освобождава пептиди. Те ни карат да се чувстваме сити и се появяват горе споменатите симптоми.

Мога ли да се преборя с преяждането, без да се чувствам виновен?

Преяждането е състояние, при което Вие продължавате да ядете, дори когато имате усещането за пълен стомах. Този феномен може да се появи, тъй като вие не можете да спрете да се наслаждавате на страхотната храна и прекрасната компания. Ако това наистина е изключение, няма повод да се чувствате виновен. Не е толкова страшно – Вашият организъм може да се справи с това. Вие не трябва да се тревожите, че ще напълнеете и ще имате здравословни проблеми. Но ако това се случва по-често, трябва да внимавате.

Избягвайте преяждането! Разберете как

Понякога е трудно да спреш да ядеш. Особено когато Вашите приятели доволно ядат вкусна храна и не изглежда, че са преяли.

Няколко съвета:

  • Яжте с малка лъжица и от малка чиния
  • Разделяйте филиите хляб на малки парчета и ги яжте на малки порции
  • Оставяйте приборите си след всяка хапка
  • Яжте нещо, когато се чувствате гладен и изчакайте 20 мин. да прецените дали все още сте гладен
  • Яжте бавно и спокойно и се наслаждавайте на всеки залък
 

Яжте здравословно и обърнете внимание какво ядат Вашите деца

Ако не Ви се иска да прекарате част от Вашата ваканция като се гърчите с крампи в банята, наслаждавайте се на нездравословните лакомства по-внимателно и в по-малки количества. Редувайте нездравословна с по-здравословна храна като свежи зеленчуци и по-леки храни. Най-лошото, което можете да направите, дори и да е много вкусно, е да изядете наденичка, кренвирш или бургер веднага след като сте пристигнали от Вашата почивка, да изядете един сладолед и да изпечете маршмелоу на огъня, след като вечерта сте яли пица. Много стомаси не биха могли да се справят с такова натоварване без негативни последствия.

Бъдете внимателни какво ядат Вашите деца, особено по-малките. Тяхната храносмилателна система е по-чувствителна от нашата. Малки количества мазна храна, с която не са свикнали, може да предизвика хаос за дни. Децата лесно се справят с комбинирането на гумени мечета с наденичка или сладолед с пържени картофки. Но това наистина не е полезно за тяхното храносмилане.

Мога ли да избегна преяждането?

Разбира се. Много важно е да се избягва преяждането. Също така Ви съветваме да следите количеството на алкохола, който консумирате, тъй като алкохолът повишава киселинността на стомаха. Ако се сервира пикантна или мазна храна, не прекалявайте с нея. Освен това Вашият стомах може да се окаже чувствителен към някои сурови или непознати зеленчуци, като лук или хрян, тъй като тези зеленчуци са трудно смилаеми.

На разположение е винаги помощта от природата

Въпреки цялата Ви предпазливост или добри намерения, ако Вие ядете твърде много и твърде бързо на весело барбекю или на забавна вечеря с приятели до езерото, Вие можете да приемете хранителна добавка, съдържаща джинджифил – активна съставка, която има отношение към здравето на стомашно-чревния тракт.

Съществуват хранителни добавки на основата на джинджифил със стандартизирана концентрация на джинджероли (активната съставка в джинджифила). Мощният и ефективен джинджифил подпомага храносмилането и нормалната функция на стомаха, като спомага за поддържане на доброто здраве. Ключът към ефекта е подходящата доза, затова можете да опитате Antimetil таблетки или таблетки за смучене. Сега можете да се наслаждавате на Вашата ваканция без притеснения. Допълнително джинджифилът в Antimetil също спомага за премахване на стомашно-чревния дискомфорт при кацане и излитане със самолет или при пътуване с други превозни средства. Той е надежден, бързо действащ и не предизвиква сънливост или понижено внимание.

Antimetil – щастливи отново със спокоен стомах!